​Har du spørgsmål, så ring på 21 62 95 51

Profil​

Murermester går under jorden

Trendsætter, murermester Thomas Andreasen fra TRENDBYG er gået under jorden – i bogstavelig forstand. Han er i gang med en underjordisk tilbygning på 85 kvm for at høste erfaringer til en større satsning på dette område, som den første herhjemme.

Thomas Andreasen henvender sig både til husejeren, der er i pladsnød, til ”drengerøve”, der ligesom Batman skal have deres egen hule, til livsnydere og feinschmeckere som ønsker f.eks. wellness og fritids-udfoldelse – og til alle andre.

Pladsmangel i en villa kan være påtrængende, og bebyggelsesprocenten kan hurtigt lægge en dæmper på byggeplanerne over jorden. Man kan ønske at sælge for at få mere plads, men i disse tider kan det være svært at få solgt sit hus. Her er underjordisk byggeri en løsning.

Man kan også ønske at gå under jorden af arkitektoniske grunde. En havestue pynter ikke nødvendigvis på en villa. Men læg havestuen under græsplænen, og villaen fremstår uberørt på trods af de ekstra kvadratmeter.

Næsten ingen begrænsninger

Ved underjordisk byggeri er der et langt stykke hen ad vejen ingen begrænsninger.
”Det er lovligt at opføre en fritliggende kælder op til 1,25 m over terræn uden byggetilladelse, ja, og der er i princippet ingen grænser for, hvor meget man kan bygge under jorden. Man kan faktisk fylde det meste af sin grund med et ”hus” under jorden,” fortæller Thomas Andreasen.

”Det vil være meget nemmere at leve op til skrappe isoleringskrav ved underjordisk byggeri end ved traditionelt byggeri. I en normal undergrund bliver kvadratmeterprisen lavere end ved traditionelt muret byggeri over jorden,” oplyser Thomas Andreasen. ”Man sparer en dyr tagkonstruktion til fordel for et langt billigere betondæk, der efterfølgende dækkes med jord og sås til med græs. Og så har man fået sin tidligere græsplæne tilbage. Lysskakter, der kun ses som diskrete og stilrene riste i niveau med græsset, samt en trappe er det eneste, som fortæller om udvidelsen af huset.

En god loftshøjde skal sikres i en sådan kælder, og indeklimaet skal være i orden. Fugt og vand skal ledes bort, men det er heller ikke noget problem med vore dages fremgangsmåder og materialer,” slår han fast.

Næsten uanede muligheder

Hvis en kælder skal bruges til beboelse – f.eks. som soveværelse eller opholdsstue - skal en række krav opfyldes til bl.a. lofthøjde, vinduer til det fri og flugtvej ved brand. Det kan man læse om i Bygningsreglement 2008 (BR08), som vel ikke alle lige har ved hånden. Men alle med internetadgang kan på www.bolius.dk få et hurtigt overblik.

Skal den underjordiske udvidelse ikke godkendes til beboelse, er det dejligt at vide, at så tæller disse kvadratmeter heller ikke med i bebyggelsesprocenten.

”I ældre huse er det normalt med en kælder. I mange nye og nyere huse findes kælderen ikke, men så kan man jo bygge den nu!” siger Thomas Andreasen begejstret. ”Og så er der i øvrigt nærmest uanede anvendelsesmuligheder i en sådan udvidelse. Den kan bruges til at skaffe plads i huset over jorden, så hobbyrum, værksted, vaskerum, rum til haveredskaber eller pulterrum kan flyttes herned.

Men det er næsten for kedeligt! Hvorfor ikke udnytte, at man er under jorden, og lægge en ekstra dimension ind i anvendelse og udformning.

Man må kun opholde sig kortvarigt i gamle kældre på grund fugt, dårlig ventilation og mulig indsivning af den farlige luftart radon. I en nutidig kælder er alle disse problemer elimineret. Og hvad er kortvarigt?

Drengerøvsdrømme

Mulighederne for brug af en moderne, nybygget kælder er nærmest uanede: Legerum til børnene. Gildestue. Jagtstue. Wellness-hule med spa eller svømmepøl.

Eller hvad med en fed hjemmebiograf med hele ”svineriet”? Vi smækker alt det nyeste op i HD fladskærme og projektorer med det sprøde THX lydsystem.

Skal det være husherrens ”Batcave”? Så knald en XBOX360 eller en PS3 ind og vis drengene, hvem der er boss!
Måske er der bare brug for en chill-out lounge? Hvad så med en bar, en rigtig flydersofa, et pool-bord eller et fussball-bord? Der skal selvfølgelig stadig smækkes et ordentligt TV op, som er en superhelt værdigt. Så kan man jo også have drengene nede og se en gang fodbold uden at genere resten af familien.

Jo, mulighederne er uanede for den slags byggeri,” slår en begejstret Thomas Andreasen fast. Og som man forstår, er han selv en ”drengerøv” med drømme, der skal realiseres.

I et videre perspektiv forestiller han sig også erhvervsbyggeri under jorden: Restaurant, rockcafeer, diskotek, modebutik, fotoatelier, osv. osv. Her må han dog indrømme, at han endnu ikke har sat sig ind i alle regler.

Men den underjordiske udvidelse til villaen og parcelhuset kan han fortælle interesserede om.

Ved siden af, at Thomas Andreasen nu vil satse på at bygge underjordisk, driver han også fortsat det firma, kunder og samarbejdspartnere har kendt i foreløbig otte år. Et allround murerfirma, som er specialist i badeværelser og andre vådrum samt i flise- og fugearbejde, og desuden løser en lang række andre opgaver.

​Kontakt os her!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Besøg vores Facebook side​

​Byggefirmaet Trendbyg ApS | Skovbrynet 1 | 8700 Horsens | Tlf. 21 62 95 51 | Mail: thomas@trendbyg.dk 

thomas3373 i Horsens, DK på Houzz